Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

13 Aralık 2009 Pazar

PANTANI , ARMSTRONG , MONT VENTOUX : Bir Nostalji



Dünya Yasta : Şok,Dehşet,Kuşku,Acı
La Gazzetta dello Sport bu ifadeleri kullanmıştı bu tırmanış uzmanının arkasından …

Marco Pantani hemen hemen herkes tarafından tüm zamanların gelmiş geçmiş en büyük tırmanışçılarından biri olarak kabul edilir.Hiç tahmin edilemeyecek zamanlarda atak yapar ve en dik eğimli tepeleri inanılmaz hızla tırmanırdı.Havanın soğuk ya da yağışlı olması onun için hiç fark etmez, tek başına acımasız ataklarını gerçekleştirirdi.1998 Tour de France bunun için en iyi örnektir.Tour de France ve Giro’yu aynı yıl içinde kazanarak hem sarı hem de pembe mayoyu aynı yıl içinde giyme başarısı göstermiş ender sporculardan biridir.

Lance Armstrong “tarihin gördüğü en büyük tırmanışçı” olarak nitelendirmiştir Pantani’yi.

Bununla birlikte Pantani’nin adı sık sık doping skandalları ile birlikte anılır olsa bile İtalyan sporcu ülkesinde en sevilen sporcular arasındadır hep.

Pantani yarışları boyunca inanılmaz taraftar topluluklarından inanılmaz düzeyde destek görmüştür.Bu durumdan oldukça etkilenen Britanyalı bisikletçi Charly Wegelius bir anısını şöyle anlatır;

”Giro’nun ilk dağlık etabında Pantani’yle birlikte tırmanıyorduk-son birkaç kilometre kala ben Sergei Gontchar’ın önündeydim.Pantani arkamızda kalmıştı.”

“Pantani’ye verilen destek inanılmazdı.Taraftarın çıkardığı gürültü inanılır gibi değildi, aldığı desteğin boyutunu tarif edemem.Sağır olmuştum.Genç-yaşlı herkes ona destek oluyordu.”

“O birkaç kilometreyi hayatım boyunca unutmayacağım.Hala düşündükçe tüylerim diken diken olur.”

14 Şubat 2004’de Rimini’de otel odasında ölü bulunan Pantani’nin ülüm nedeni aşırı dozda alınan uyuşturucu olarak açıklanmıştı.
Bazı çevreler kendisini kötü yola sürüklenen bir sporcu olarak görse de aslında tarihin sembol olmuş isimlerinden biridir Marco Pantani.

2000 Tour de France , Pantani-Armstrong düellosu ile sembolleşmiştir.Hiş şüphesiz Mont Ventoux tırmanışı Tour de France tarihinin en unutulmaz anları arasındadır.Lance Armstrong inanılmaz bir atak gerçekleştirmiş ve finişe yaklaşırken Pantani’ye hediye etmiştir yarışı .Ama Tour de France’ın en önemli etaplarından biri olan Mont Ventoux’yü hiç kazanamamasından dolayı sonrasında bunun pişmanlığını yaşamıştır.

Pantani bu olay sonrasında Armstrong’un etabı kendisine vermesiyle “küçük düşürüldüğünü” söylemiştir.
Armstrong ise “Benim yaptığım klas bir hareketti.Kendisinden daha klas olmasını beklerdim.Davranışıyla hayal kırıklığına uğradım” demişti.
Yazan:Ahmet Altuntaş

4 yorum:

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Pantani son anlarda çok çaba sarfediyor ama Armstrong'un da gevşetip yol verdiği de bir gerçek.Fakat fiziksel mücadelenin zirve yaptığı bir yarış olmuş kesinlikle...Belki hayatını kaybeden Pantani'yi bir kez daha izleyemeyeceğiz ama Armstrong'u halen izleyecek olacağımızı bilmek de çok önemli.Böyle spor efsaneleri kolay yetişmiyor ve hep söylediğim gibi bu efsaneleri izlerken keyif almaya bakalım ve kendimizi çok şanslı görelim...

Adsız dedi ki...

I haѵe to thank yоu foг the effοгts you
have put in penning this webѕite. I'm hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now ;)

Feel free to visit my blog ... statisticiweb.info
Here is my homepage study abroad in south korea

Adsız dedi ki...

Aw, this wаs a very nice post. Τaκing the time anԁ actual
effort tο genегate a tοр nοtch artiсle… but what can I
say… I procraѕtіnatе a lot and don't manage to get anything done.

my website :: http://veehd.com/profile/658428

Adsız dedi ki...

Actually no matter іf sοmeone ԁoеsn't know after that its up to other users that they will help, so here it happens.

My blog: wedding dresses

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails