Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

17 Temmuz 2010 Cumartesi

TROPİK FIRTINA



Hangi sinema izleyicisi Hollywood’un klişelerini bilmesine rağmen, o bayağılıklardan etkilenmez? Ya da tam tersini diyelim. Hangi sinema izleyici Hollywood’un, Amerikan sinemasının klişeleriyle dalga geçilmesini sevmez. Bugüne dek bir çok kez denendi bu dalga geçme türü, özellik ilk Scary Movie adlı filmde bol bol suyu çıkarılarak dalga geçildi. Ama bu klişeler hep popüler kültür içerikli, gençlik komedileri ya da korku filmlerini tiye aldı. Bu kez karşımızda farklı bir örnek var. TROPIC THUNDER.

O pek kıymetli ve vatanseverlik filmlerini ilk kez bir film tiye almayı deniyor bu kez. Hem de hiç beklenmedik birinden, sulu komedyen Ben Stiller’ın ellerinden çıkma, ünlü oyuncularla dolu kanlı canlı bir Vietnam komedisi var karşımızda. Efenim konuya değinmek gerekirse, Vietnam’da bir Vietnam savaşı çekmeye çalışan çaylak yönetmen birbirinden şımarık ve şapşal oyuncularını bizzat kontrolü altına almak için, tıpkı bir BBG evi gibi ormana kameralar gizler ve oyuncularından gerçekten ormanın içinde çatışıyorlarmış hissini yaşamalarını ister ama olan olur, ortama teröristlerin girmesiyle.. olaylar gelişir. ( Çok seviyorum “bu olaylar gelişir” kesitini.)

Aklınıza gelecek her türlü savaş filminden bölümler bulacaksınız filmde, Er Ryan’ı kurtarmak, Platoon, Rambo gibi yığınla savaş filminin yanında, Forrest Gump, I am Sam, Rain Man gibi türlü Amerikan filmine de sayısız gönderme var. Filmden alacağınız keyif biraz da Amerikan Sineması ve hatta Amerikan popüler kültürüne aşina olduğunuz oranda artıyor. Bazı şeyleri ister istemez kaçırıyor insan ama bir çoğu alışık olduğumuz şeyler.

Komedi filmleriyle pek aram iyi olmasa da bu filmi bu kadar sevmemin tek nedeni işi gereksiz sululuğa ve zekasız esprilere vurmamış olması. Öyle ki yapılan her espri de ya bir gönderme ya da tam duruma uygun kelime oyunları var. Bunun yanında oyuncuların her birinin ayrı yetenekli olması ve içlerinde bulundukları duruma olan aykırılıklarını bu kadar güzel yansıtmaları işin bir başka yönü. Mesela bakınız Robert Downey Jr.’nin oynadığı karakter; Kirk Lazarus’un yaptığı metot oyunculuk gibi Downey’de aynı şekilde bir metot oyuncusu ve kamera kayıtta olmadığı zamanlarda dahi adam kendi karakteri gibi oynamış.

Sonuç olarak Amerikan sinemasına biraz ilginiz varsa ( kimin yok ki) bu filmi izlerken çok ama çok eğleneceksiniz. Eh izlerken popüler kültürün rezillik yönünü de kavramamanız için imkan yok. Filmi tüm film satan dükkanlarda, D&R’larda bulabilirsiniz. Sulu olmayan ama zekice güldürecek bir film arıyorsanız kaçırmayın. Üstelik Tom Cruise’da işin sürprizi, bakalım film de hangi karakter olduğunu bulabilecek misiniz ?

2 yorum:

Bahadır dedi ki...

oyuncu makyajları süper. özellikle robert downey ve tom cruise'un.

Alper dedi ki...

Zaten Tom Cruise'ın Tom Cruise olduğunu ancak ve ancak son sahnelerde anlayabildim :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails