Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

23 Eylül 2009 Çarşamba

Vuelta a Espana 2009 ''64. İspanya Bisiklet Turu''


64. La Vuelta a Espana bu yıl tarihinde ilk defa İber yarımadasının dışında Hollanda’da Assen şehrinde başladı.Amaç bisikletin anavatanını işin içine sokarak azalan ilgiyi artırmaktı tabii ki.
29 Ağustos-20 Eylül arasında gerçekleşen tur’da Pireneler (Pyrenees) bu yılki parkurun içinde yer almadı ama yine de yeterince zorlu dağ etapları seçilmişti.Diğer yandan zamana karşılar daha kısa tutulmuştu.
Tura katılan bisikletçilere bakınca heyecanlı bir Grand Tour izleneceği fikri herkesde çok yaygındı.Cadel Evans , Alejandro Valverde , Fabian Cancellara , Ivan Basso , Samuel Sanchez , Andy Schleck , Frank Schleck , Robert Gessink , Tim Kirchen ilk etapta sayabileceğimiz isimler.Bu isimlere birde bisiklet dünyasının kötü çocuğu Alexandre Vinokourov ‘u ekleyebiliriz.
İlk etap, bir zamana karşı etabıydı.4.5 km’lik açılış etabını beklendiği gibi iyi bir zamana karşıcı olan Olimpiyat şampiyonu Fabian Cancellara kazandı.Cancellara Vuelta’ya katılma amacını Dünya Şampiyonluğu Turu’na hazırlanmak olarak açıklamıştı.
Bu arada İspanya turundan hemen sonra gerçekleşecek olan Dünya Şampiyonluğuna katılmak isteyen bisikletçilerin hazırlanma ve dinlenme amacıyla turdan ayrılmaları tur için olumsuz bir gelişme olarak görülebilir.
Oldukça düz olan 2.ve 3. gün etapları yine Hollanda topraklarında yapıldı.Emmen’de biten etabı Gerald Ciolek, Venlo’da biten etabı ise başlangıçta Andrei Greipel’in kazanmasına yardımcı olmaya çalışan ama finişte Greipel’in geride kalmasıyla Team Columbia-HTC’den takım arkadaşı Greg Henderson kazandı.
Başka bir düz etap olan ve Hollanda’da başlayıp Belçika’da biten 4.etapta ise finişi ilk gören isim Andrei Greipel oldu.Bu etapta akıllarda kalan yarışın sonlarına doğru yağmurun etkisiyle tehlikeli bir hal alan parkurda yaşanan ve 100’den fazla yarışçının içinde bulunduğu kaza oldu.Kaza sonrası Charles Wegelius, Chris Horner, ve Robert Kiserlovski yarışdan çekilmek zorunda kalırken kazayı pek çok bisikletçi hafif yaralarla atlattı.
Oldukça düz ve zorlayıcı olmayan ilk dört gün etabıbının ardından tura bir günlük ara verildi ve İspanya topraklarına yolculuk başladı.
İspanyadaki ilk zorlayıcı Tarragona – Vinaròs etabını Tom Boonen’in önünde Andrei Greipel kazandı.Bu Greipel’in 5 etap sonunda 2.birinciliği oldu.
Borut Boziç’in kazandığı 6. etap tura ilk defa ev sahipliği yapan içinde 2 adet üçüncü kategoriden tırmanış barındıran 186km’lik Xativa’da başlayan ve biten etap oldu.
Valencia’daki Formula1 yarış parkurunda yapılan 7.etap sonunda zamana karşıların iddialı ismi Fabian Cancellara ne kadar iyi bir zamana karşıcı olduğunu kanıtlarcasına yine en iyi dereceyi elde etti.
İlk 7 Gün sonunda genel klasmanda ilk sıradaki isim Tom Boonen’in 51 saniye önündeki Fabian Cancellara’ydı.
Yedi adet tırmanışın olduğu nispeten zor ve dağlık bir etaba göre bir o kadar uzun sayılabilecek 206 km’lik Alzira - Alto de Aitana etabı İtalyanların Küçük Prens dedikleri Damiano Cunego tarafından kazanılırken turda bir hayal kırıklığı yaşanıyordu ve tur öncesi favorilerden biri olarak gösterilen Fransa Turu ikincisi Andy Schleck turdan ayrılıyordu.
9. etap bir önceki etap gibi zorluk derecesi yüksek olmasa da yine tırmanışlara sahne oldu ve zirvede sonuçlandı. Gustavo César Veloso etabı kazanıyor ve genel klasmanda Alejandro Valverde , Cadel Evans’dan liderliği devralıyordu.
Alicante’de başlayan Murcia’da biten 10. etabın ilk bölümünde 19 kişilik bir grup atak yaparak uzun süre yarışı önde götürdü ilerleyen bölümlerde Alexander Vinokourov, Ryder Hesjedal, Simon Gerrans ve Jakob Fuglsang’dan oluşan dürtlü atak yaparak finişi birlikte gördüler , zafere ulaşan Cervélo TestTeam’den Simon Gerrans oldu.
11. etapta ise beklentilere nihayet karşılık verebilen Tyler Ferrar günün birincisi olurken , Alejandro Valverde Cadel Evans’la arasındaki 7 saniyelik farkı korumaya devam etti.

İkinci dinlenme gününün ardından finişin zirvede tamamlandığı Almería - Alto de Velefique etabı yapıldı.Clint Eastwood’u başrolde izlediğimiz Sergio Leone’nin dolar üçlemesi Spaghetti Westernleri çektiği Endülüs bölgesine (Andalusia ) uğradı Vuelta.
Garmin Slipstream’den Kanadalı Ryder Hesjedal etabı kazanırken Ezequiel Mosquera ve Robert Gesink yaptıkları ataklarla ön plana çıktılar.Valverde’nin yarışın sonlarına doğru gösterdiği direnç altın renkli mayoyu korumasını sağladı.
13. etap yarışın kuşkusuz kraliçe etabıydı.2520 metre yüksekliğe çıkılarak tur boyunca en yüksek noktaya çıkılmış oldu.İspanyollar için turistik bir kayak beldesi olan Sierra Nevada’da bitti etap.Zorluk derecesi oldukça fazla olan etabı Cofidis’den Fransız David Moncoutie kazandı.Etabı üçüncü sırada bitiren Alejandro Valverde genel klasmanda ikinci sıradaki Robert Gessink’e 27 saniyelik bir üstünlük sağladı.
Düz etaplar öncesi son bir dağlık etap olan Granada - La Pandera etabını İtalyan Damiano Cunego kazanırken 15. etapta Team Rabobank bisikletçisi Holandalı Lars Boom uzun süreli kaçışını galibiyetiyle sonuçlandırdı.
Toplu finişe sahne olan Córdoba - Puertollano etabını üçüncü etap zaferine ulaşan sprint finişlerinin Mark Cavendish’le birlikte son dönemlerde öne çıkan ismi Team Columbia-HTC’nin Gorilla lakaplı Doğu Alman kökenli sporcusu Andre Greipel kazandı.
Miguel de Cervantes’in masal kahramanlarından Don Kişot ( Don Quixote )‘un memleketi La Mancha’nın baskenti Ciudad Real’da başlayan 17. etabın son derece düz bir etap olma özelliğinden dolayı yine sprint finişle bitmesi bekleniyordu ama ana grubun önünde kaçış gerçekleştiren Française des Jeux takımından genç bisikletçi Anthony Roux birkaç metre farkla etap zaferi kazanan isim oldu..
UNESCO dünya mirası koruma alanı kapsamında olan , ortaçağ döneminden kalma surlarla çevrili tarhi Avila şehrinde soğuk ve yağışlı hava koşullarında geçen 18. etabının son metrelerinde Çek Roman Kreuziger ve İrlandalı Philip Deignan finişe doğru birlikte yol aldılar fakat Kreuziger, Deignan’ın atağına karşılık veremeyince etabı Cervélo bisikletçisi kazandı.
3 adet 1. kategoriden ve 1 adet 3. kategoriden tırmanışın olduğu bir sonraki etap turun son dağlık etabıydı ve Fuji–Servetto’dan Juan José Cobo zafere ulaşan isim oldu.Genel klasmanda ise Alejandro Valverde en yakın rakibi vatandaşı Samuel Sánchez’e 1' 26" fark yaparak liderliğini sürdürdü ve altın mayoyu neredeyse garantiledi.
UNESCO tarafından korunacak yer kapmasında bulunan , Madrid’in 70 km güneyindeki tarihi Toledo şehri son zamana karşıya evsahipliği yaptı.Düz bir parkurda gerçekleşen etabı Garmin–Slipstream’den David Millar kazandı.
21. etap turun son etabıydı.Geleneksel olarak her yıl ülkenin başkenti Madrid’in turun final etabına evsahipliği yaptığı Vuelta bu yılda Madrid caddelerinde Plaza de Cibeles ‘de 6 kez geçilen parkurla son buldu.
Beklendiği gibi bir toplu finişe sahne olan final etabını bu yıl Vuelta’da 4. zaferine ulaşan Andre Greipel kazandı.Andre Greipel aynı zamanda tırmanışlarda gösterdiği performans sonucu Yeşil Mayo’nunda sahibi oldu.
Genel klasmanda ve Kombine Klasmanı’nda ise Alejandro Valverde bu yıl son defa giyilen seneye kırmızıya dönüşecek olan altın renkli mayo’nun sahibi oldu.
Vuelta’nın Yokuş Klasmanı’nda Cofidis’den David Moncoutié kazanan isimdi.
Ve Xacobeo Galicia sürpriz bir şekilde en iyi takım performansını elde etti.
Yazan:Ahmet Altuntaş

1 yorum:

Adsız dedi ki...

walla bu yazının yeri burası değil; bu yazıları spor gazetelerinde dergilerde görmek isteriz...bisiklet konusunda iyi yazarlara çok ihtiyaç var

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails