Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

1 Haziran 2010 Salı

PRINCE OF PERSIA - THE SANDS OF TIME


Bu hafta biraz geçmişteyiz site sakinleri tabi ki oyun olarak.Prince of persia bu adı bugünlerde sinema salonlarının afişlerinde bol bol görmekteyiz aslında birazda bu yüzden seçtim film olarak oldukça yeni (umarım Alper bu filmi fırsatını bulursa yorumlayacaktır) ama oyun olarak epey bir eski. Jordan Mechner 1989 yılında ( Yahu kardeşim o devirde pc mi var evlerde ne diosun sen ?)amatör ruhuyla bir oyun yapar bi yerde tıkanır büyük bir firmaya bu oyunu devreder onlarda alır ortaya Prince of persia çıkar. Tabi 20 sene öncesi bu oyun nasıl oynanacak zamanın konsollarında tabiki Amiga500, c264 vs. Bizim işimiz konsol versiyonu değil efsanenin başladığı tarih olan 2003 pc versiyonu. Hikayesini kısaca özetlersek oyunun başında prensimizin babasının isteği üzerine Dagger Of Time`ı buluyoruz DOT hem bir silah hem de Sands Of The Time Kapısını açan bir anahtar. DOT`un peşinde çok kişi var ama ne işe yaradığını bilen birde güzel büyücümüz var . Peşinde bu kadar kişi olunca da ortaya güzel bir aksiyon ve macera oyunu ortaya çıkyor.



Grafik olarak PoP pc’ye gerçekten güzel uyarlanmış orjinali konsol olan oyunları bilirsiniz pcye aktarıldığında bazı grafiklerden fedakarlık edilmek zorunda kalınıyor ama PoP gerçekten bu konuda titiz çalışılmış bir oyun menu için bile gerçekten uğraşılmış kısacası bu uyarlamada gerçek bir emek var.

Genelde pc’ye uyarlanan oyunlarda yönetim zorluğu çekilir playstation’da pes oynamakla pc’de PES oynamak arasındaki farkı Playstationcılar iyi bilirler. Ubisoft bu zorluğu gidermek için kamera açılarını kullanarak oynanabilirliği büyük ölçüde artırmış ve gerçekten güzel efektler oluşturmuş.




Oyunun bir başka etkileyici yanı ise o doğu esintilerini gitarla birleştiren müziği. Prince of Persia’nın eski versiyonları aynı zamanda severek oynadığımız bir çok oyuna ilham oldu Tomb Raider’a olduğu gibi. Birde şu var PoP bir çok oyunu 3d Third-Person Shooter olayına taşıdı aynı Splinter Cell de buna örnek gösterilebilir. Hala oynamadıysannız Prince of Persia devamında 2 oyun barındırmasıyla macera ve aksiyon ihtiyacınız giderebilecek bir oyun ki bu sayede oyun dünyasında sayılı bir yer edinmiştir. Seriyi tek bir defada değilde tek tek paylaşmak istedim haftaya PoP Warrior Within ile görüşmek dileğiyle. İyi oyunlar dilerim.

Cahit Erdi Anlatır

3 yorum:

Parkinson dedi ki...

Valla bu blogda herşey iyi hoş da, sanırım tek sığ bölüm bilgisayar oyunları...

keyifçi dedi ki...

aksine gayet bilgelendirici yazılra.Alper ve Erdi beylerden geliyor

Alper dedi ki...

İşte en sevdiğim serilerden bir tanesi.

486 dx makinemde seneler önce o prensin kazıklara düşüşünü gözlerimizi kapatarak oynardık kardeşimle. Ne günlerdi ya :)

Sands of time ise tek kelimeyle bir masal. Prensin hoppa tavırları, prensesle olan dialogları, dövüş sistemindeki kombolar, ve iran kültürüyle kaynaşmış binbir gece masallarından fırlama müzikler ve grafikler.

Erdi güzel oyunlara değiniyorsun tebrik ederim. Ama keşke birazcık daha uzun yazsan, böylece okuması çok daha keyifli olacaktır. Mesela oyun içinden anlar verebilrsin, oyun içinden karakterlerin kendilerine has dialogları vs. vs.

Eline sağlık, tebrik ederim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails