Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

24 Ocak 2010 Pazar

Süper Mario Jardelllllllllllll....



Benim için Jardel denince akan sular durur…Fakat Türkiye’de bazı futbolu bildiğini idda eden aklı kıt insanlar için Jardel iyi bir futbolcu değildir.Çünkü o insanlar için futbolcu dediğin Usain Bolt gibi koşacak,Mike Tyson kadar güçlü olacak ve Marcus Haislip gibi atletik bir vücuda sahip olacak..İşte bizim Türkiye’de kendisine futbol yazarı dedirten bir çok kişi için iyi futbolcunun tanımı maalesef budur..




Futbol gol için seyredilir ve gol olmadan futbol anlamını büyük ölçüde yitirir..Onun içindir ki her zaman transfer rekorlarını hücum oyuncuları ve büyük ölçüde de forvetler kırmıştır..İşin yetenek boyutu öyle kolay kolay herkese nasip olmayan bir özelliktir hele hele gol vuruşu becerisi dünyada çok az kişiye nasip olmuştur..İşte Mario Jardel dünyada belki de Romario ve Makaay ile birlikde gelmiş geçmiş gol vuruşu yeteneği en üst düzeyde olan futbolcudur..Şöyle bir göz atalım mı Jardel’in istatistiklerine..90-94 yılları arasında Vasgo de gama’da 39 maçda 22 gol,95-96 yıllarında Gremio’da 73 maçda 67 gol,96-00 yılları arasında Porto’da 125 maçda 150 gol !!!!!!! ,00-01 yılında Galatasaray’da 48 maçda 58 gol ,01-03 yıllarında Sporting Lizbon’da 49 maçda 53 gol…Sanırım bir çoğunuz Jardel’in çok golcü bir futbolcu olduğunu zaten biliyordur ama bu istatistikleri okuduğunda hadi yaa o kadar mı atmış yok artık dediğinizi duyar gibiyim..Unutmadan Avrupa kupalarında da 55 maçda toplam 38 gol atarak kalitesini defalarca ıspatlamıştır…Artık bu tip saf golcü yetenekli adamlar hemen hemen hiç kalmadı piyasada..Malesef futbolun mekanikleştiği ve zenci Afrika’lıların hayvani güçleri ve fizikleriyle günümüz futbolunda rağbet gördüğü bir ortamda inanın artık futbol maçı bile izleyesim gelmiyor..



Mario Jardel Türkiye’ye gelmiş geçmiş transfer edilmiş bir numaralı oyuncudur…Kariyeri yükselişteyken ve Avrupa’da tüm takımların gözdesiyken Türkiye’ye transfer edilmiş ilk ve şu ana kadar da tek futbolcudur..Dikkatinizi çekerim kariyeri yükselişteyken ve herkesin gözdesiyken transfer edilen diyorum..Ne Hagi ne Anelka ne de her hangi bir başkası kariyeri yükselişteyken,zirvedeyken ve tüm Avrupa’nın gözdesiyken Türkiye’ye transfer olmuştur…Hepsi de ya posası çıkmışken gelmiştir Türkiye’ye yada kariyeri dibe vurmuşken gelmişlerdir.Bir tek Jardel diğer tüm transferlerden ayrıdır…



Galatasaray’da oynadığı 2000-2001 sezonunda o kadar başarılı olmuştur ki Galatasaray’ın Fethullahcı takım elemanları kıskançlığından çatladı çatladı ve adamı yiyip bitirmek için ellerinden geleni yaptılar..Kim mi bunlar..En başda Hakan Ünsal ve Emre Belözoğluve Fatih Akyel denen insancıklar ve arkasından Okan,Hasan Şaş vsvs…Yahu ne kadar büyük bir futbolcuymuş ki bu Jardel bu kadar hem de takım içinde düşmanları varken leblebi gibi goller attı..Tabi o sezon Galatasaray’da olmayan Feytullahcıların en elebaşısı Hakan Şükür de adım gibi eminim ki takım içindeki arkadaşlarını altdan altdan Jardel’e karşı kışkırttmışdır..Tabi en büyük olarak kendisinin anılmasını istediği için hem de kendisinden hemen sonra geldiği için Jardel, bu tür Bizans oyunlarını en iyi bilen Hakan Şükür ‘ün böyle işlere giriştiğinden eminim..Şimdi gol vuruşu nedir bilmeyen kazma Hakan Şükür,beceriksizlik nedir denince sözlükde direkmen ismi yazılı olan Hakan Şükür haddini bilmeden Galatasaray’da durmadan oraya buraya dinamit koymuştur..Sizce Galatasaray’da oynadığı 13 sezonda neden 1 tane bile yabancı partneriyle 1 sezondan fazla yanyana oynayamadı Hakan Şükür?? Çekememezlik,kıskançlık ve basit ve küçük insanların yaptığı gibi kuru kuruya milliyetcilik ve durmadan Türk oyuncuları pof poflaması…Allah’dan Adnan Polat kıçına tekmeyi vurdu ve defol artık bu klüpden dedi..Futhullahcı tarikat üyelerini de al ve defol dendi…O yukarda saydığım isimlerin hepsinden Jardel’in ahı çıkacaktır…



Şimdi benim aklıma gelen Jardel hatıralarına bir göz atalım…



1—Elbette ki ilk başta Şampiyonlar Lig’i çeyrek finali ilk maçında Real Madrid’e attığı o nefis kafa golü..O maçı Teleon veriyordu o dönemde ve gittiğim kafe hıncahınç doluydu..Birbirinin omuzlarında maçı izleyenler bile vardı..İlk yarıda Helguera ve Makalele’nin golleriyle 0-2 yenik duruma düşen Galatasaray resmen şok olmuştu..Devre arasında o hıncahınç dolu kafe birden boşalıvermişdi..Herkes ümidini kesmişdi takımdan..Hatta soyunma odasında daha sonradan öğrendiğimiz kadarıyla o Fethullancı tayfa Jardel’in üstüne yürümüşlerdi ve Jardel ikinci devreye çıkmak istememişdi..Lucescu’nun ve Hagi’nin ısrarlarıyla karşılaşmaya devam eden Jardel takımına galibiyeti getiren 3. Golü o kadar şık bir kafa ile atmışdı ki düntada o tip toplara Jardel gibi vurabilen bir futbolcu daha gelmemişdir..Galatasaray 3-2 öne geçince maçı devre arasında terk edenler bir de baktım içeri geri gelmek istiyorlar ama ne mümkün tren kaçdı bir defa..Dışardan camdan izlemişlerdi kalan dakikaları..Aslında o maçda Jardel takımının 4. Golünü de atmışdı fakat yanlış bir yan hakem kararıyla o gol iptal edilmişdi..O maçdan son bir not..Aşırı derecede bir anti-Galatasaray’lı olan abim Jardel’in 3. Golü atıp köşe direğinin orda samba yaparken gördüğünde aynen şöyle demişdi’’ Yemin ederim Galatasaray’lı olasım geldi ‘’ ..



2-Unutmadığım bir an da Ali Sami Yen’deki bir erteleme maçı olan Çaykur Rize maçıdır..Karşılaşmaya yedek klübesinde başlayan Jardel sonradan girip 2 defa topla buluşup 2 kafa golü atmışdi ve maçdam sonra Çaykur Rize’li oyuncunun sözlerini hiç unutmam..’’Yahu adam hiç bi şey yapmadan 2 defa topla buluşdu 2 defa gol attı inanamıyorum biz çırpındık dövündük adam hiç kasmadan bizi tek başına yendi vallahi helal olsun’’



3-O dönemde Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale ulaşmak için 2 grubu birden geçmek gerekiyordu ve hele hele 2.grupda çok zorlu rakipler oluyordu..İşde o dönemki Galatasaray bu 2 grupdan da Lucescu ile çıkmayı başarmıştı..Türkiye’de bazıları tarafından İmparator ilan edilen Fatih Terim kariyerinin hiçbir döneminde hiçbir Şampiyonlar Ligi grubundan çıkmamaıştır..Nasıl oluyorsa bu adam Türkiye’de İmparator ilan ediliyor..Olsa olsa İmaparator’un soytarısı olur…İşde o Şampiyonlar liginin 2.grubunda 5.maçda Milan’ı bitiren golü de yine Mario Jardel atmışdı..Hem de göstere göstere Dida’nın sağından topu yuvarlayıvermişdi..Top daha ağlarla buluşmadan herkes gollll diye bağırmaya başlamışdı bile..



4-İstanbul’daki Glasgow Rangers maçında attığı golü sanırım hatırlayanlar ömrü boyunca da unutmayacaklardır Jardel’in..Topun gelişine tam bir golcü vuruşu ile yaptığı vole ve topun aldığı falsoyla kaleye girmesi halen gözlerimin önündedir..Bugun iyi futbolcu dediğimiz bir çokları o pozisyonda topa vurmayı denese ya taç olur top ya da ıska geçer..



5- Süper Kupa’da yine Real Madrid’e biri penaltıdan attığı 2 golü de unutmak mümkün değil..Gerçi benim için angaryadan öteye geçmeyen bir organizasyon olan Süper Kupa’da da atılmış olsa atan kişi Jardel olunca rakip de Real Madrid olunca anlam kazanıyor bu goller..O maçdan unutmadığım şey eniştemle maçı izlerken ki yorumlarımız..Eniştem Jardel’e sayıp sövüyordu penaltıdan golü de atmasına rağmen.Ben dedim ki ‘’Enişte bak bu adam öyle bi adam ki olmadık bi anda bi tane atar maçı alırız’’ Eniştem de ‘’Ya baksana şunun sıfatına yürümeyi bile bilmiyor yamuk yumuk bir adam’’ demişdi..Eee bu Mario Jardel beni utandırır mı uzatmalarda altın golü attığında eniştem bile ‘’Ya büyük futbolcuymuş bi daha ağzımı açmam bu adama kötü bir söz söylemek için’’ demişdi..



Daha belki onlarca Jardel anısını sizlerle paylaşabilirim fakat şimdilik bu kadar olsun..Hep Galatasaray’da aldığı para konuşuldu..Aslında o para bonservisine ödenmişdi 20 milyon dolar civarı bir paraydı..Fakat ne olursa olsun aldığı parayı da ödettiği bonservisi de sonuna kadar helal ettirdi benim nazarımda Süper Mario Jardel…Seni asla unutmayacağız Jardelllllllllllllll…Klasik halini alan Jardel repliğiyle yazıyı sonlandıralım ‘’ Jardelllllll affetmediii bir kez daha affetmediii’’

10 yorum:

Redvidigal dedi ki...

UFUK ÖZLEMİŞİZ YAZILARINI:)jardel'in bitiriciliği inanılmaz dı.Dünya da emsali yoktu

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Jardel'in karısı bile bi başkaydı bilen bilir:))))

Adsız dedi ki...

Şuan Brezilya 4.liginde oynuyor. 2 gün önce Fotomaç'ta yazıyordu. Hey gidi hey.

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Eee zaman kimseye torpil geçmiyor herkes yaşlanıyor..Bu kişi Jardel bile olsa böyle malesef:))

Adsız dedi ki...

Bence en parlak döneminde bırakmalıydı, mesela isteseydi Hakan Şükür şuan hala oynayabilirdi 2.3. liglerde ama en doğru olanını yaptı. Özdeşleştiği kulüpte bıraktı futbolu. Keşke Jardel de böyle yapsaydı.

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Hakan Şükür kendi mi istedi sanıyorsun futbolu bırakmayı:)) Ona kalsa 50 yaşına kadar oynayacaktı..Hakan Şükür kadar paragöz bir futbolcu daha tanımadım..Zamanında Fatih Terim'i tüm basın mensuplarının önünde cip vaad ettiğini ve cipi kendisine vermediğini söyleyip rezil etmişdi..Değer mi elinin kiri bi cip için..Söz konusu Hakan Şükür olunca her şey beklenir..Jardel de zaten 2004 den sonra aktif olarak futbol oynuyor ama öylesine oynuyor..Jardel'in özdeşleştiği bir klüp de olmadı ki..Fakat hengi klübe giderse gitsin leblebi gibi gol attı Jardel..Yazıdaki istatistiklere baktığında şaşırıyor insan gerçektende...

Alper Kurt dedi ki...

Pek eğlenceli bir yazı olmuş Tosunum :) Ellerine sağlık. Bir de yazım yanlışlarına dikkat edersen harika olacak. Mesela "Maçda" değil "Maçta":)

Redvidigal dedi ki...

alper artık yazılarımı sen kontrol et ki yazım yanlışı vs olmasın:D

Özgünhan dedi ki...

Sevgili Ufuk öncelikle Fethullah'çı tayfası demen çok hoşuma gitti. Zaten bu ülke ne çekiyorsa Fethullah'çı tayfadan çekiyor. Ben 32 yaşındayım ve hayatım boyunca Hakan Şükür gibi gol atmayı beceremeyen kazma bir futbolcu görmedim. Üstelik Hakan Şükür gerçekten paragöz bir futbolcuydu. Ha keza Fatih Terim'inde kendisinden aşağı kalır yanı yoktur. Hakan Şükür gibi Fethullah'çı tayfaları sahalarda görmek istemiyoruz.

Neymiş efendim Hakan çok gol atmış. Sanıyorlarki iş sadece gol atmakta bitiyor. Hakan'ı Tanju Çolak'la karşılaştırıyorlar. Hakan Tanju'nun ttırnağı olamaz. Böyle karaktersiz adamların adını bile yazılarda görmek istemiyorum. Spora dini karıştıran adamlardan hiç hazzetmiyorum. Biliyorsun boks konusundada neymiş efendim müslüman sporcuymuş diyenler var. Müslüman olup olmaması beni zerre kadar ilgilendirmez. Zaten dünyada hristiyan'lar hemen hemen her konuda müslümanlardan öndedir ve dinlerine çok daha bağlıdırlar. Çok güzel bir yazı olmuş. Jardel'i her zaman beğenmişimdir ve öyle futbolcuları artık görememekteyiz maalesef.

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Sevgili Özgünhan spora siyaseti,milliyetçiliği ve şovenistliği bulaştıranlardan ben de nefret ediyorum..Bu kişilerin başında da Hakan Şükür gelmekte..Ersun Yanal'ı nasıl ve hangi sebeplerle milli takımdan gönderdiklerini çok iyi biliyorum..Hakan ile Tanju'yu veya Jardel'i karşılaştırmak Jardel ve Tanju'ya hakarettir..Ne zaman ki sporu spor olduğu için severiz ve bu işin her şeyden önce bir eğlence olduğunu idrak ederiz o zaman belki bir yerlere gelebiliriz..Umudum var mı dersen yok denecek kadar az malesef...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails