Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

11 Mayıs 2010 Salı

ERDİ'NİN OYUN DÜNYASI:S.T.A.L.K.E.R


SHADOW OF CHERNOBYL
26 Nisan 1986 Yer: Ukrayna’nın kuzeyi Kiev’in Pripyat ilçesi. Bir grup bilim adamı Pripyat Nükleer santralında 4 numaralı reaktörü teste tabii tutarlar sonuç: yüzyılın en büyük nükleer felaketi.
 
Bu hafta bizlerle olan S.T.A.L.K. E.R konusu itibari ile gerçeğe dayandırılmış bir hikâye. Daha yapım aşamasındayken bile çok ses getireceği belli olan oyun için biz oyun severler çok uzun bir süre bekledik. Sağolsun  GSC Game World firması bizim bu ızdırabımıza 20 Mart 2007 de son verdi. Gelelim S.T.A.L.K. E.R ‘a oyun güzel bir açılış vidyosu ile başlıyor, askeri bir kamyonu kullanıyoruz tabiki kamyonun kasasında radyasyon yahut farklı sebeplerden ötürü can vermiş cesetler taşıyoruz. Burası Çernobil iklimi, suyu, yüzey şekilleri yıllar süren radyasyon yüzünden değişime uğramış öyle ki canlıları bile farklı köpekler daha bir saldırgan etrafta sürekli bir anormallik ansızın ortaya çıkıyor kısacası böyle bir atmosfere sahip pripyat. Oyundaki karakterimizin kullandığı kamyonun aniden kontrolden çıkıp takla atmasıyla araçtan fırlıyor tabi yerde baygınken etrafta gezen hemen hemen herşeyi toplayıp paraya dönüştürmeye çalışanlar tarafından bulunur ve o bölgenin ağası diye tabir ettiğimiz oyunun başkarakterlerinden birine götürülür ki bu adam bize daha sonra bir sürü görev verecektir ne kimliği nede ismini belli edecek bir şeyi olmadığından karaktermize kolundaki dövme yüzünden ‘Marked One’ ismi konulur ve hikâye buradan itibaren hızlı bir şekilde başlar.
S.T.A.L.K. E.R ‘da artık fps oyunlarında görmeye alışığımız bir çanta sistemine sahiptir etraftaki radyasyon yüzünden değişik özellikler kazanmış birçok eşya mevcut. 
S.T.A.L.K. E.R ‘ın az çok ortamından bahsettik değişime uğrayan tek şey elbette iklim, yer şekilleri ve canlılar değil ölülerde artık ayaktalar.
 
Tabi biraz şekil değiştirerek karşımıza çıkıyorlar. S.T.A.L.K. E.R gerçekten güzel bir silah çeşitliliğinede sahip kızıl ordudan kalma askeri silahlardan tutun da yoldan geçen haydutların kullandığı kullanmaya kalktığımızda sürekli sıkışan tabancalara kadar epey bir silah barındırıyor. Oyunun bir güzel yanıda çernobili ve şimdilerde artık hayalet kasabaya dönmüş pripyatın ortamını neredeyse birebir aktarmış olması ve bu da insan gerçekten oradaymış hissi uyandırıyor. Ayrıca karakterimize iliştirilmiş haritanın neresinde olduğumuzu, görevimize ne kadar uzakta olduğumuzu oyunda karşılaştığımız kişilerinde bilgilerinide tutan oldukça kullanışlı bir alet olan pda cihazıda mevcut. Yeni nesil ekran kartlarımızı çok zorlamasada oldukça başarılı grafiklere sahip. Değişik bir macera ve tatlar arayan arkadaşlarımıza oldukça tatminkâr olan bu oyunu tavsiye ederim oyunu bitirdikten sonra hemen üzülmesinler S.T.A.L.K. E.R clear sky adlı bir ek paketi mevcut ve yeni oyunu olan S.T.A.L.K. E.R Call of Pripyat bir aydır satışta şimdiden iyi eğlenceler.
                                                           Cahit Erdi Anlatır

1 yorum:

Alper Kurt dedi ki...

Güzel seçim olmuş. Stalker'ı ben de çok ama çok sevmiştim. İşin güzel yanı sizden bağımsız bir şekilde gelişen olaylar. Siz müdahale etseniz de etmesiniz de etrafınızda yaşayan bir çevre, birbilerine üstünlük kurmayta çalışan factionlar hep mevcut... Oyunun verdiğiniz kararlar doğrultusunda değişen yedi farklı sonu olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim.

Ve son olarak büyük Rus Yönetmen Andrei Tarkovsky'nin baş yapıtı STALKER filminden de oyunun büyük ölçüde etkilendiğini son not olarak etkileyeyim. Çünkü "ZONE" ve tüm bu Stalker konsepti büyük oranda filmden esinlenilmiş. Neyse filme girmeyeyim şimdi, içinden çıkamam :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails