Birinciysen birincisindir , ikinciysen hiçbir şey...

27 Nisan 2010 Salı

ERDİ'NİN OYUN DÜNYASI BİZLERLE ARTIK



Bilgisayar Oyunları ve Oyun Dünyası İle İlgili Bilgiler
      
 Öncelikle ilk yazımda tüm site sakinlerine merhabalar bu yazıda sizlerle uzun süredir takip ettiğim bilgisayar oyunları ile ilgili hepimizin az çok bilgisi olduğu kavramlarla ilgili bilgiler aktarmaya çalışacağım. Hepimiz öyle ya da böyle bir şekilde bir bilgisayar oyunu oynamışızdır ama kullanıcı olarak oyunu sadece oynarız bizim için onun kategorisi, oynanış biçimi, kullanılan teknoloji vs. gibi şeylerin bir önemi yoktur. Elbette normal olan budur bendenizin sizlere sunmak istediği şey ise oyunlarla ilgili en azından oynadığımız oyunun içeriğinden tutun da donanımızı ne kadar yorduğuna dair bir fikir edinmemizi sağlamak.
            Bilgisayar Oyunu dediğimizde hemen hemen hepimizin bildiği yahut duyduğu Valve şiketinin 1998 de bizlere birçok yeniliğin kapısını açan Half-life oyunu aklımıza gelir. Half-life bir First Person Shooter oyunudur güzelim Türkçe’mize aktaracak olursa ilk kişiden ateş eder gibi bir anlam çıkıyor ben ise bunu oyundaki karakterin gözünden oynamak olarak alıyorum birince kategoriyi bu grup olurşturur. 2. Grup ise yine hepimizin bildiği bir oyun olan ki eskilerin vazgeçilmezi 2000 yılında piyasaya sürülen Red Alert’tir bu tarz oyunlar RTS ‘Real Time Strategy ‘ olarak adlandırılır. RTS genel olarak bir taraf seç üs veya şehir yapılanmasını gerçekleştir ve saldır tarzıdır. 3. Grup ise çok fazla açıklama istemeyen Sports tarzı oyunlardır. Bu grupta Fifa serisi, Nba live serisi gibi örnekler verilebilir. Diğer bir grup ise simulation tarzı oyunlardır  Roller Coster Tycoon,SimCity 3000 ve The Sims serisi bu gruba dahildir. Ve geldi bu aralar oldukça oynanan ve beğenisi giderek artan RPG ve MMORPG. Peki, nedir RPG(Role Playing Game) ve MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) temelde basittir adlarından da anlaşıldığı gibi Rol yapma oyunudur basitleştirecek olursak bu tarz oyunlarda size ait bir karakter bulunur ve etrafınızdaki akan dünyada bulunan yaratıkları öldürerek ve oyun içi sabit duran karakterle alış veriş de bulunarak size ait olan karakterinizi geliştirmeye çalışırsınız. RPG ve MMORPG arasında küçük bir fark vardır RPG yi evinizde internet bağlantısı olmayan bir bilgisayarda rahatlıkla oynayabilirsiniz ama diğeri mutlak suretle orta düzey bir internet bağlatısı gerektirir.
            Bazı takipçilerimiz soracaktır oyun kategorileri neden 5 grupla kısıtlı kaldı daha birçok kategori mevcut elbette var ama ben bu yazı dizisinde sizlerle en fazla rağbet gören oyunları takip edip inceleyeceğim ve beraber artılarını ve eksilerini tartışacağız.

 Cahit Erdi Anlatır

NOT:Bundan sonra her salı günü Erdi arkadaşımız oyun yazıları ile bizlerle birlikte olacak.Sitemizin eksik olduğu bir alanı kapatacak olan Erdi'ye hoş geldin diyorum aramıza.

17 yorum:

Alper Kurt dedi ki...

Keşke macera kategorisini de katsaydık işin içine :) Simülasyondansa Adventure oyunları her zaman bir üst kategoride olmuştur. Neyse yazılarını bkeliyoruz :) Hoşgeldin.

erdianlatir dedi ki...

Aslında adventure oyunları koyacaktım ama biraz da fps ve rpg macerayı barındırdığından açmadım

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Erdi arkadaşım aramıza hoşgeldin sen de Voltran'ın bir parçası olduğuna göre bundan böyle oyun dünyasıyla ilgili yazılarını bizlerle ve sitemizin okuyucularıyla paylaşacaksın demektir..Aslında oyun dünyasından benim bildiğim 2 oyun vardır biri Street Fighter bir diğeri de eski uçaklı oyun hani hatırlar mısın Fuel-Oil falan vardır çıkışta patlatırdık kenardan beyaz uçaklar gelirdi gemiler helikopterler vardı efsanenin efsanesi bir oyundur benim için..Eğer bulabilirsen o oyunu bizlerle paylaşırsan sevinirim..Alper sana da duyrulur uçaklı oyunu istiyorum haberiniz olsun:)) Eski karakutu atarilerde vardı bu oyun ama şimdi o eski atariler antika olmuş hem bulunmuyor hem de bulsan bile ateş pahası..

Alper Kurt dedi ki...

River Raid ! :)

Erdi yazmazsa ben bir kaç şey karalarım onun hakkında :)

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Alper o oyun öyle bi şeyler karalayıp es geçilecek bi oyun değil :)Hem bi seyler yaz hem de bana o oyunu nasıl oynayacağım link ver indirmek için veya ne biliyim işte ne yaparsan:))

Alper Kurt dedi ki...

Şu linke bir bakın bakalım, ben de hata veriyor dosya. Siz de açılacak mı bir deneyelim.

http://ean.btturk.net/atarideki-ucakli-oyun-river-raid/

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

valla ben çalıştırdım ama görüntü çok küçük dur bakalım biraz oynayayım da:))

Redvidigal dedi ki...

Ufuk bu oyunun sonunu gördün mü?Ateşi hangi tuşla ediyoruz?

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Ateşi sol taraftaki CTRL tusuyla ediyoruz..Bu oyunun sonunu görmek en büyük hayallerimdendi ama göremedim daha:))

Redvidigal dedi ki...

youtube ta var bu oyunun sonu:)
http://www.youtube.com/watch?v=O9cLZ3Jdi6g&NR=1 ahanda burda:)

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Hemen izleyeyimbari:)) Bu arada yılların pası üstümdeyken su anda 19.000 puan yaptım geçen olursa yazsın ben de daha iyisini yapayım:)) Yaw o gemiler bekliyor bekliyor tam yanından geçerken hareket ediyor serefsizler:))Hiç değişmemiş oyun valla gözlerim doldu oynarken..Ne kollar kırmıştık sağ sol yapacağım derken ve her seferinde de açıp tamir etmeye çalışırdık.Daha doğrusu babam alırdı eline Joystick'i açardı içini onu oraya yapıştırır bunu buraya bağlardı sonunda yine oynamaya başlardık..Ama işin ilginci babam bizden daha çok oynardı:))Şimdi düşünüyorum da o oyun kollarını bizim kırmamız için mi o kadar adi yapmışlardı yoksa gerçekten o dönemlerde kaliteleri mi o kadardı:))Her seferinde bu sefer yavaş oynayacağım kolu kırmayacağım desemde ilerleyen saatlerde kendimi kaybedip yine kolu parçalıyordum:)) İnsanoğlu ne kadar nankör di mi hem fuel alıyor hem de çıkışta patlatıyor..Bir de köprülere taraya taraya girmenin zevki tıpkı 15 yıl öncesindeki gibi tatv tav tav tavvvvvv diyerek köprüden geçmek ne büyük bir zevk:)) Çok mu abarttım ama küçüklüğümün efsane oyunu ne yapayım

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Tabii çadırlarda kurulan atari salonlarında oynadığım zamanları da hatırlıyorum da o jeton ne kadar değerliydi şimdi basıyorum F1 e yeniden başlıyor ne kadar da olsa eski tadı yok tabi her şey zamanında güzel:))

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Bu arada uçaklı oyunda yeni rekorum 20.540 :)) daha şimdilik yavaş yavaş ilerliyorum ama önce hedef 100.000 daha sonrası Allah Kerim :))

Alper Kurt dedi ki...

Yahu güzel kardeşim hala uçaklı oyun diyorsun yav. Konulu porno gibi. Adı var oyunun: River RAID! :D

Redvidigal dedi ki...

Bu oyunun adı uçaklı oyun:)

Ufuk Çağdaş Erdem dedi ki...

Yav ne River Raid'i be birader yılların Uçaklı Oyunu ne zamandan beri River Raid oldu:)) Ben bu oyuna 20 yıldır uçaklı oyun derim başka bi ismini de tanımam:)) Bu arada uçaklı oyunda yeni rekorum 24,500..

Redvidigal dedi ki...

ha gayret oyunun sonunuda getirecen Ufuk:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails